Літературний портрет О. Олеся

Літературний портрет О. Олеся

З нагоди 140 річниці з дня народження О.Олеся відбувся для учнів старших класів літературний вечір «З журбою радість обнялась…».

Зі вступним словом до школярів звернулася учитель української мови та літератури Леськів Л.М. Вона наголосила, що О.Олесь – талановитий поет, драматург, перекладач, яскравий представник символізму в літературі. Він збагатив українську літературу задушевністю, ніжними почуттями і багатою внутрішньою силою, став однією з центральних постатей української поезії початку ХХ століття.

Звучить ноктюрн Ф.Шопена у виконанні Стельмах Ольги, на фоні музики Кучма Соломія читає вірш О.Олеся «Айстри».

Ведучий вечора Кошилович Павло наголосив, що ці твори порівнюють за схожістю художнього світовідчуття, вишуканістю, витонченістю стилю.

Митцеві не довелося довго завойовувати поетичної слави – вона прийшла до нього другого дня після виходу у світ першої книги його поезій «З журбою радість обнялась…». Однією з перших визнала талант поета Леся Українка і сказала, що він «випередив її яко ліричний поет».

На вечорі учні прилучилися до духовних скарбів, що їх своїм талантом створив поет. Відчули всю трагедію життя людини, яка змушена була емігрувати за кордон. Поезії читали учні 10 – Б та 9 – Б класів: Завитій Іван («Ні, забуття не дасть мені й сама природа»).,Олійник Іван(«Для всіх ти мертва і смішна»),Гук Олег («В дитинстві…»),Запотічна Аліна (Вчорашні спільники на нас здіймають зброю»), Вовчанський Семен («Я знаю, - тяжко вам…»), Кошилович Павло («Хай його передчасно не стало»), Кучма Соломія (Гіркий був келих життьовий»).

Окрасою вечора були пісні, підготовлені учителем – Цюзь А.Ю.

Дмитро Білий виконав народну пісню «Місяць на небі, зіроньки сяють», а пісні на слова поета «Сміються, плачуть солов’ї…», «На чужині» прозвучали у виконанні Заворотної Насті та Стельмах Ольги.

У цих поетичних шедеврах старшокласники відчули зв'язок автора з рідною землею, сподівання на повернення додому. Переконалися, що О.Олесь був вірним сином України, беріг її образ, як найбільшу святиню.

Патріотизм митця, громадянська позиція, неповторність українського слова примусили учнів замислитись, у чому полягає краса людини, що означає любити життя, бути відданим Вітчизні.

Літературний вечір учням 9-Б та 10-Б класів допомогли підготували учитель української мови та літератури Л.Леськів та музичного мистецтва А.Цюзь.

Кiлькiсть переглядiв: 162

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 29 Серпня 2019

Цей сайт безкоштовний!